dimecres, 28 de març del 2018

Cercle de lectura 1r B2

Xavi Sarrià és el cantant del grup valencià Obrint Pas. A més, és l'autor del llibre Històries del Paradís. Personalment, em va sorpendre perquè la tipologia narrativa és variada i el ritme de l'escriptura sorprenent. M'ha enxisat! Llegiu un fragment en pdf i a veure que us sembla.


Després de llegir el capítol, heu de desenvolupar un d'aquests punts:
- Triar alguns passatges que us han sobtat i raonar perquè han sigut escollits
- Fer un llistat del lèxic més acurat i anotar-hi el que significa
- Buscar les referències culturals en el capítol
- Extraure els temes i/o subtemes més importants


A més, podeu escoltar la música en: http://www.myspace.com/obrintpas

JQCV i CIEACOVA

Proves JQCV i CIEACOVA

La Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV) i la Comissió Interuniversitària d'Estardardització i Acreditació de Coneixements de Valencià (CIEACOVA) són, juntament amb les Escoles Oficials d'Idiomes els organismes que certifiquen oficialment els coneixements de valencià.
Si estàs interessat a acreditar els teus coneixements, estan oberts els terminis de matrícula en: 

JQCV:
Inscripció: del 23 de març fins al 9 d'abril de 2018 per als nivells A2, B1, C1 i llenguatges específics; de l'1 al 15 de setembre de 2018 per als nivells B2 i C2.
-La inscripció es realitzarà per via telemàtica en el web:www.sede.gva.es-Les places de matrícula estaran limitades.-Més informació en el següent enllaç:
(convocatòria)

CIEACOVAEl termini de presentació de sol∙licituds d’inscripció per a la convocatòria de juny 2018 és del dilluns 16 d’abril al divendres 4 de maig de 2018.
(convocatòria)

dijous, 8 de març del 2018

Feminismo no es lo contrario de machismo

La palabra feminismo no es un antónimo de machismo.
En los medios de comunicación no es infrecuente encontrar frases en las que esos dos términos se usan como opuestos: «Afirma que no es machista ni feminista, sino que busca el equilibrio».
Según el Diccionario académico, feminismo es el ‘principio de igualdad de derechos de la mujer y el hombre’ y el ‘movimiento que lucha por la realización’ de esa igualdad.
Por su parte, la misma obra define machismo como ‘actitud de prepotencia de los varones respecto a las mujeres’ y ‘forma de sexismo caracterizada por la prevalencia del varón’.
Como puede apreciarse en las definiciones, no se trata de dos términos equiparables, ya que, mientras que el feminismo es la búsqueda de la igualdad entre sexos, el machismo supone una preponderancia del varón.
Para cubrir ese hueco semántico, el de una palabra que aluda a una defensa de la superioridad de la mujer sobre el varón, se emplea en ocasiones el término hembrismo.
Se trata de una voz correctamente formada y que se emplea en ocasiones como par lingüístico de machismo. Sin embargo, mientras que machismo designa tanto una actitud como una estructura social históricamente asentada, el hembrismo no se define como un sistema con existencia real, sino meramente como la actitud particular de algunas personas que abogan por la prevalencia de las mujeres sobre los hombres.
No obstante, muchos colectivos rechazan el término, pues entienden que se emplea de forma peyorativa para atacar los postulados feministas y que designa una realidad que no existe.
Conviene subrayar que la voz hembrismo, que está adquiriendo ese significado en los últimos tiempos, tiene otro menos usual y restringido a los campos de la psicología y la sociología. En concreto, algunos especialistas emplean esa voz para aludir a una exagerada actitud de sumisión, pasividad y resignación frente al hombre.

 FUNDACIÓN DEL ESPAÑOL URGENTE

8 de març - I tu, sols tu (LSE)


Adaptació d'El Diluvi

(...) 


QUIN ÉS EL PAPER PRIMORDIAL DE LA DONA,POSAR FILLS AL MÓN, SER ATRACTIVA, OMPLIR LA CASA D'ELECTRODOMÈSTICS, COMPRAR INCANSABLEMENT, MANTENIR POLIDA I A PUNT LA LLAR? o TÉ ALGUNA COSA MÉS A FER EN EL MÓN I POT CONTRIBUIR, AMB LES SEUES FACULTATS HUMANES, AL MILLORAMENT DE LA COMUNITAT?
(Ma Aurèlia Capmany, Presència 3-7-1965)