divendres, 27 de gener del 2012

Manifest sindical unitari contra les retallades en educació i per la depuració de responsabilitats del Consell

Manifest unitari d'ensenyament
No a les retallades en els serveis públics
No a les retallades en educació
-Depuració de responsabilitats en el Consell-

El Consell de la Generalitat va aprovar el passat dia 5 de gener un gran paquet de retallades (publicat el dia 10), que suposa una nova agressió al personal de l'ensenyament i de tot el sector públic i als serveis que es presten. És el major atac de la història; cap altra Comunitat ha realitzat una retallada d’aquest abast, per la qual cosa només ens queda contestar de forma contundent i conjunta a aquesta nova agressió.
Pretenen estalviar més 1.000 milions d'euros de la forma més fàcil, retallant salaris i la qualitat dels serveis com ara l'educació. Volen retallar salaris del personal docent i sanitari, enviar a l’atur durant l’estiu el personal interí docent, reduir el salari i la jornada a 25 hores al personal interí de l’Administració del Consell i de la de Justícia, i posar límits a les reduccions de jornada, així com eliminar els drets a dies de vacances i de descans, a determinades prestacions socials i la prolongació de la vida laboral més enllà de l’edat de jubilació.
No contents amb això, el Consell ha aplanat el camí per a acomiadar fins a un 25% del personal interí dels diferents sectors, entre els quals es troba el professorat interí, la qual cosa pot afectar milers de persones, augmentar les xifres d’atur i deteriorar més encara la prestació dels serveis públics a la ciutadania valenciana i la qualitat de l'ensenyament públic.
Les mesures aprovades no pretenen ni racionalitzar ni ordenar les administracions públiques ni el sector públic, sinó fer caixa a costa de tirar-li mà al salari de les treballadores i treballadors, de les professores i professors. Ens oposem frontalment a totes eixes mesures i per això anunciem una sèrie de mobilitzacions que s’allargaran en el temps perquè el Consell retire el Decret-llei. Aquestes mesures no van a crear més ocupació ni serviran per fer-nos eixir de la crisi econòmica, tot el contrari: reduirà el consum, les prestacions socials (beques, ajudes...) i els serveis públics.
El govern valencià ha balafiat i ha dilapidat els recursos públics amb una política clientelar basada en els grans esdeveniments que no han generat riquesa ni ocupació, l'especulació urbanística, que ha suposat l'enriquiment d'unes poques persones a costa de la destrucció del territori, i la privatització dels serveis públics i de l'ensenyament públic amb el desviament de recursos a la privada que obté beneficis a costa de les arques públiques.
Aquestes mesures se sumen a altres que ja està aplicant la Conselleria d’Educació des del curs passat: reducció de la plantilla dels centres; l'acomiadament d'una bona part del professorat interí; l'augment de les ràtios; la desaparició de programes de educatius, de les activitats de suport o dels desdoblaments...; l'augment de la càrrega de treball del professorat; la disminució de les despeses de funcionament dels centres... És a dir, estem assistint a un deteriormanent del sistema educatiu públic i de les condicions laborals del personal que hi treballa. I mentrestant, es fomenten noves mesures que potencien la privatització de l’ensenyament com la cessió de sòl públic per a la construcció de centres concertats.
Per això, les cinc organitzacions sindicals han decidit portar a terme mesures legals per tal que es retire el decret perquè estan convençuts que s'han vulnerat drets i la legalitat vigent. Pretenen que es depuren totes les responsabilitats polítiques per la mala gestió realitzada, pel que demanem que dimitisca o siga cessat el Conseller Vela, responsable directe en l'elaboració i execució dels pressupostos en les últimes legislatures.
Els sindicats consideren necessària una resposta dura i contundent de les treballadores i treballadors del sector públic, del conjunt de la ciutadania i de la comunitat educativa (pares, mares, alumnat, professorat, PAS ) per obligar el govern a rectificar. Per això, fem un crida a la participació massiva i activa en totes les accions unitàries de protesta i pressió que es convoquen, tant pels sindicats signants com pels òrgans unitaris de representació del personal –juntes de personal i comités d’empresa- i que també organitzeu en els vostres centres educatius mesures de pressió per tal que es visualitze el nostre rebuig a aquestes mesures.