dimecres, 7 de desembre del 2016

Flexió de nombre en els antropònims

El plural dels noms de persona es forma aplicant les mateixes normes que s'utilitzen per a la formació de plural dels noms comuns. Per als casos de noms compostos, cal tenir en compte que el plural es forma habitualment fent el plural del segon nom. Per tant, a partir de les formes de singular es pot formar el plural tal com es mostra a continuació:

JosepJoseps
MercèMercès
MariaMaries
Miquel ÀngelMiquel Àngels
Maria RosaMaria Roses
Josep MariaJosep Maries

Quan es fa referència a dos o més membres d'una mateixa família, el cognom es manté en singular, el nombre només s'indica a través de l'article. Així, cal dir: els Grauels Roca i els Serra. Llevat dels casos en què el cognom ja és una forma de plural, com per exemple: Comesels Comes.

Quan es parla de dinasties i llinatges, per tradició, cal referir-s'hi amb el nom del llinatge en singular: els Àustriaels Borbóels Trastàmara, etc. Tot i això, en alguns casos la forma en plural té una certa tradició, sobretot quan es tracta de dinasties històriques, com ara els Borbonsels Àustries, etc.

Un cas paral·lel és el de contextos en què es vol fer referència a obres d'artistes famosos, que es poden singularitzar precedint-les de l'article indefinit o d'un numeral: He comprat un Miró o Han subhastat dos Picasso. En aquest cas també, és preferible mantenir el nom propi en singular i en majúscula.  

Optimot  Fitxa 4296/2