dilluns, 29 d’octubre del 2018

Les escoles certificaran fins al C1 de valencià i el B1 d'anglés i evitaran a l'alumnat passar per acadèmies

La Conselleria ultima el decret que regula les certificacions lingüístiques que concediran les escoles segons les hores de valencià i anglés del seu alumnat

Salva Almenar / València,5 de juliol de 2018

Els exàmens i les proves de les acadèmies i els instituts privats no seran necessaris perquè l'alumnat valencià acredite els seus coneixements de valencià i anglés. Tampoc els de les institucions públiques, ja que la Conselleria d'Educació ultima el decret que facultarà els col·legis per a certificar els coneixements lingüístics del seu alumnat. El pes d'ensenyament en valencià i anglés que cada centre escolar trie, d'acord amb la nova Llei de Plurilingüisme, serà clau perquè els escolars acaben la seua etapa educativa amb una o altra titulació del Marc Comú Europeu de Referència (MCER).

El decret de reconeixement de certificacions lingüístiques, de certificacions per estudis de competències lingüístiques i de creació del Registre Administratiu de Certificats de Llengües, redactat per la Direcció General de Política Lingüística i ara en fase d'exposició pública, estableix la manera en què l'alumnat podrà acabar els seus estudis en el sistema no universitari amb una acreditació de valencià nivell C1 i d'anglés nivell B1. Així, les persones que acaben el Batxillerat o la Formació Professional amb 5.300 hores acumulades en les àrees, matèries o mòduls vehiculats en valencià tindran automàticament el C1 del MREC, mentre que en el cas de l'anglés les hores necessàries per a obtindre el certificat B1 seran de 2.600.

Aquest decret permetrà que l'alumnat no haja de passar els exàmens de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià, de les Escoles Oficials d'Idiomes o d'acadèmies o instituts privats per a obtindre aquests certificats. En el cas de l'anglés, però, sí que serà necessària una prova al marge del sistema d'educació públic per a acreditar una competència lingüística superior al B1.

Fins que entre en vigor aquest decret han sigut milers els alumnes de les anomenades 'línies en valencià' que han hagut d'examinar-se dels coneguts com a 'Mitjà' o 'Superior' per a acreditar uns coneixements adquirits, en la majoria dels casos, a l'escola. Els que encara no ho hagen fet podran convalidar els seus estudis i obtindre automàticament, sense passar cap examen o prova, el C1 de valencià. Aquest nivell és el que es correspon amb l'antic 'Mitjà'. En els darrers dies, l'examen del C1 celebrat el passat 9 de juny s'ha vist envoltat de polèmica perquè algunes de les persones que el van fer consideren que la seua "dificultat" no es corresponia amb el nivell de competència lingüística que acredita. Amb tot, el percentatge de persones que ha superat la primera fase de l'examen enguany ha sigut prou superior al de l'any passat.

Segons es recull en el decret, que pot experimentar encara algun canvi, les persones que van estudiar en el Programa d'Ensenyament en Valencià, el Programa d'Immersió Lingüística o el Programa Plurilingüe d'Ensenyament en Valencià –les anomenades 'línies en valencià', segons la normativa vigent en cada moment– obtindran el certificat de nivell B2 o C1 de valencià segons si van estudiar l'ensenyament obligatori o l'ensenyament obligatori i el Batxillerat i la FP, respectivament. La raó per a fer aquesta convalidació és que les hores lectives en valencià de les antigues 'línies' són, almenys, les mateixes que els col·legis públics tenen actualment amb la recent aprovada Llei de Plurilingüisme.

Regulació de les certificacions
El decret estableix les equivalències entre les hores lectives i les certificacions que obtindrà l'alumnat que estudie ja amb la nova Llei de Plurilingüisme. Segons les etapes educatives completades, cada alumne podrà acreditar els seus coneixements de valencià des d'un B1 o B2 –segons el percentatge d'hores lectives– si només cursa etapes obligatòries fins a un C1 si acaba amb el títol de Batxillerat o un d'FP.
En el cas de l'anglés, sense passar per una acadèmia privada o una Escola Oficial d'Idiomes, l'alumnat pot acabar l'etapa educativa obligatòria amb un A1 o A1+ o amb un A2 o B1 si també cursen Batxillerat o FP.
El decret també regula les convalidacions de les llengües estrangeres. Ací, el nou text també marca una diferència respecte de la legislació actual, atés que deixa fora molts centres privats que fins ara expedien certificats. Segons el projecte de decret tan sols seran homologables les certificacions dels títols del Marc Comú Europeu de Referència d'institucions amb solvència i prestigi, com és el cas del Cambridge University i del Trinity College per a l'anglés. En el cas del francés només valdran els títols de les universitats i el Ministeri d'Educació i per a l'alemany seran reconeguts els títols expedits pel Goethe Institut i l'Österreichisches Sprachdiplom Deutsch.


https://www.diarilaveu.com/noticia/82654/alumnat-linia-valencia-tindra-certificat-c1